diumenge, 9 de juny del 2013

Xarxa d'intercanvi de Treball i Serveis a la Vall d'Albaida

Amb aquest escrit volem convidar-vos a participar en la construcció d´una "xarxad'Intercanvi de serveis i feines" que es preveu començar a moure's en el transcurs dels propers mesos d'estiu. Confiem que entre tots i totes aconseguirem la força necessària per dur-la endavant, ja que pensant-ho amb deteniment, tenim poc a perdre i molt a guanyar!
Per a qui desconega el funcionament i els objectius d´aquestes iniciatives a continuació exposem breument una sèrie de raons i un exemple molt bàsic del funcionament de la xarxa, que ens serviran per posar de manifest la necessitat de coordinació d’aquest tipus d’iniciatives tant a nivell local com comarcal.

Què és una xarxa d´intercanvi i per què pensem que és necessària?
Amb el nom "Xarxa de serveis i feines" ens referim a allò que antigament (a les associacions de veïns, als sindicats, etc) s'anomenava "banc de treball", o també a un mecanisme una mica més complicat que aglutina altres iniciative actuals com són: els mercats de bescanvi, els grups de consum ecològic, l´intercanvi de coneixements, etc. que es coneix com a: "Cooperatives integrals". La finalitat és substituir els euros per treball o "moneda social". La idea d’un tipus de moneda vinculada a projectes socials o a l’intercanvi de feines –l’atornallom- entre un número indeterminat d'associats no és gaire nova.
Aquestes pràctiques amb o sense moneda social porten almenys cent anys funcionant a Europa i a Nord-Amèrica, i han arribat a suposar un 10% de l´economia canadenca o un 30% de la suïssa. A Argentina, per exemple, durant la crisi econòmica de principis del nou segle XXI van salvar a gran part de la població de la pobresa. A Catalunya són una realitat des de fa més de 10 anys i permeten intercanviar aliments, bens, serveis i coneixements sense necessitat d´euros, amb uns criteris de justícia social i ecològica. És així com persones aturades i sense recursos poden continuar treballant i cobrint almenys parcialment les seves necessitats. A més a més ajuden a establir relacions de confiança, de cooperació i suport mutu entre persones, tot fomentant l'abandó de la competència i l'individualisme feroç, que promou el sistema actual. Ficarem un exemple a continuació:

Imaginem que a Vicent li fa falta un llanterner, però a l’estar a l'atur no s’ho pot permetre. Sort que Vicent és membre de la "Xarxa" i aleshores s´ha posat en contacte amb Ramon (o ha visitat el web) que és el coordinador temporal de la Xarxa i aquest li ha proporcionat el telèfon dels diferents llanterners associats. Ara Vicent tan sols haurà de posar-se en contacte amb un d´aquests per solucionar el problema.
Una vegada “subsanada la incidència”, Vicent tan sols ha hagut de pagar els materials utilitzats (amb euros) i adeutarà així amb la Xarxa 4 de les 8 hores que han tardat en fer la feina. Per què 4 hores i no 8? Doncs perquè la passada setmana Vicent ja va estar treballant 4 hores recollint olives al bancal de "Maria la d’Agullent".

Aquest és un projecte a llarg termini, que té molts precedents en altres llocs i amb els seu exemple ens demostrem que altre món és possible. No sols pot servir-nos com una eina per a superar col·lectivament els nostres problemes individuals, sinó que també pot ser un camí per recuperar l'esperança, la convivència, l’interès comú i l’alegria de sentir-nos poble.

Vine a participar d’aquesta iniciativa!
Vos esperem a totes el dissabte 15 de juny a les 16:30h a Carrícola, a
l’Ametla de Palla.
Més informació al correu electrònic:
ateneulestació@riseup.net

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada