diumenge, 19 de gener del 2014

SEGUEIX L'AMENAÇA SÍSMICA FRONT A LES COSTES VALENCIANES



Per si no en tinguérem prou amb el malauradament conegut Projecte Castor, l'amenaça sísmica segueix acarnissant-se amb la costa valenciana. Tot i que l'empresa Capricorn Oil (1) ha hagut de reduir en un 40% el seu projecte inicial arrel del recent canvi en la normativa ambiental i, si més no, de les al·legacions presentades principalment per Ecologistes en Acció i Oceana, gairebé 2.500km² de costa segueixen sota l'amenaça d'aquesta nova barrabassada.

Es tracta del Golf de València, una zona especialment sensible ja que es coneix que per ella migren gran quantitat de cetacis, tot sense obviar el ja de per si indiscutible i incalculable valor del propi entorn marí. El permís, que serviria a l'empresa per a fer-se una idea de la quantitat de petroli i gas que podrien explotar a la zona, seria un avís en forma de “petits terratrèmols” provocats mitjançant canyons d'aire comprimit que serien disparats des de les embarcacions.

Des de Gandia fins Sagunt, per ser els més directament afectats, s'haurà de parar atenció si es vol aturar aquest projecte anant més enllà de palles mentals al voltant de figures quasi místiques (RedNatura2000, ZEPA, ZEPIM, ...) a les que aferrar-se online. Caldrà així mateix defugir la febra de les alternatives si no volem que  les nostres propostes es tornen contra nosaltres com un boomerang. En aquest sentit Ecologistes en Acció hauria d'explicar a que es refereix amb la “contraposició de l'extensió generalitzada de l'ús de les energies renovables”(2), tenint en compte els ja dissortadament materialitzats o en projecte: Mega Hort Solar de Villena, Parc Eòlic de la Zona 14, Planta de Bioenergia de la Pobla, ...(3) que estan sembrant aquesta nova barbàrie verda arreu les nostres terres.

Tot just s'acaba d'entregar "l'Estudi d'Impacte Ambiental", en cas que finalment es donara llum verda al permís, els primers treballs a la mar arrancarien cap a octubre de 2014. La resposta per tant haurà de ser clara i caldrà parar atenció a les novetats, si volem esquivar l'ocultació pròpia d'aquests projectes i superar el passotisme imperant així com la militància burocràtica.

(1) Nom que adopta a les nostres terres la transnacional CAIRN.
(2) “Capricorn Oil reduce un 40% el área en la que buscará petróleo”, Levante EMV, 23/12/20213.
(3) Per citar uns pocs dels que tenim més aprop.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada