dilluns, 4 de febrer del 2013

10 Anys Construint l'Alternativa



ATENEU L´ESTACIÓ:
10 ANYS REMANT A CONTRACORRENT,
10 ANYS CONSTRUINT L´ALTERNATIVA!

"El poder polític no pot forjar la voluntat del poble,
de la qual deuria de partir"

Respondre a la pregunta de: "què és l’Ateneu l’Estació?" és encara a dia de hui un complicat dilema; més encara si aquesta és plantejada a un nivell col·lectiu; degut principalment a que una resposta implica contestar també a una qüestió de fons (una subpregunta) oculta al darrere que pressuposa un més que dubtós: què m'oferiu? És a dir, dintre de l’ampli ventall comercial (o de serveis públics) quina seria la nostra funció cap a la societat? Què és allò que em proporcioneu a mi com a ciutadà? Malgrat, encara que aquest no siga sempre el motiu de la pregunta, aquesta predominant visió utilitarista del món podríem dir que ens ha incomodat des del primer dia i més encara a l'hora de fer difusió d’un espai d’aquest tipus. Valga l’advertència, que res quedaria més lluny d’allò que intentem dur a terme a “l’Ateneu”, que la idea de promoure una mena “d’oferta cultural alternativa” o un producte ideològic concret i acabat, esperant per a ser consumit. És més, després de deu anys de camí encara no tenim definit un objectiu clar o específic, a banda d’unes modestes coincidències prèvies i aspiracions que fan possible la convivència a aquest lloc.

Per tant, tot i que seria una opció a considerar invertir la jugada i dir allò que NO SOM o allò que NO ens agradaria arribar a ser, cosa prou més fàcil!. Renegarem d’aquest recurs i intentarem mitjançant una xicoteta descripció de l’espai i les activitats que pel moment realitzem, junt a un resum dels nostres primers passos i formes organitzatives, intentarem dibuixar una imatge aproximada d’allò que SÍ SOM...

 L’Ateneu l’Estació comença la seua aventura ara fa més de deu anys (al 2003) okupant un primer pis abandonat, propietat de Renfe (ara Adif), a l'antiga estació de trens d’Albaida. En aquells moments l’anomenat "Col·lectiu Llibertari l’Estació" naixia espentat per la necessitat compartida d’uns pocs joves de trobar un espai que servira com a mitjà per a poder desenvolupar i dur a terme les nostres inquietuds, projectes i il·lusions - fins el moment frustrats o obstaculitzats pels diferents equips de govern – d’una manera lliure, senzilla, oberta i amb certa autonomia respecte al poder administratiu. Dit siga de passada que no podem negar que aquest sempre ha estat un espai polític (al dir polític fem referència a tot allò que té a veure amb la ciutadania i les seues preocupacions).

Amb el pas del temps i desprès d’haver fet front a les mil i una dificultats (diferents locals, diferents persones, problemes econòmics, ...) l’ateneu anà progressivament consolidant-se, i en aquestos moments continua proporcionant un espai físic a qualsevol persona o col·lectiu disposat a enfrontar-se a la irracionalitat de l’actual sistema vigent, o qui sap... a la complicada feina d’almenys intentar entendre'l i construir així alternatives refractàries. Són ja diverses organitzacions i grups els que fan ús de l’espai en aquestos moments. 
Fins la data, les despeses mensuals (lloguer, llum, aigua, condicionament, cartelleria, viatge dels ponents... i algunes més) han continuat sufragant-se mitjançant l’autogestió econòmica de l’espai, és a dir: a base de quotes mensuals dels que som membres i de les diverses activitats (concerts, sopars, etc) realitzades amb aquesta finalitat. En tal cas, com dèiem adés: ni volem, ni acceptem cap tipus de subvenció pública (ni privada) que pogués comprometre la nostra independència front a... qualsevol! Per tant, “som lliures” de fer o expressar allò que pensem li pese a qui li pese!
Afegir a açò, que com a enemics del poder i l'autoritat el nostre funcionament sempre ha sigut assembleari. És en aquestes reunions on tothom decidim les properes activitats, l'ús de l'espai i debatim les discrepàncies i conflictes, intentant buscar un mateix "fil conductor" – mitjançant la unanimitat de les decisions, ja que no creguem en les majories –. Resistim el pas del temps amb els mateixos plantejaments i model organitzatiu horitzontal, els quals creguem que són els més adequats i coherents amb allò que pensem.

L’Estació a més de ser un lloc on reunir-se i organitzar-se, està pensat per a potenciar un oci no mercantilista (les activitats són gratuïtes, no hi ha que consumir res i tu pots ser el protagonista) amb la realització de diferents activitats públiques com són: conferències, projeccions de pel·lícules i documentals, teatres, concerts, tallers de lectura, debats, tornejos d'escacs, música, sopars solidaris, i un llarg etcètera. Que a la llarga possibiliten la creació d’un teixit social imprescindible per contrarestar una societat cada vegada més individualista i segmentada. I ja per a finalitzar aquesta breu descripció, sols afegir que l’Ateneu disposa d’una biblioteca "sobre els moviments socials" amb més de 700 títols (llibres, pasquins, dvd’s) que intenta mantindre viva "una memòria col·lectiva de lluites" amb l'esperança que aquesta eina imprescindible ens servisca per a seguir avançant cap a “una futura transformació revolucionària de la societat”, estalviant-nos haver de topar una i altra vegada amb les mateixes pedres. Aquesta, pel moment funciona per socis (independentment dels membres de l’Ateneu) amb una quota anual de 15 euros per persona que inclou el préstec de materials, participar a les reunions, la possibilitat d’escollir les noves adquisicions i utilitzar l'ordinador amb connexió a Internet.

Per tant si estàs interessat en participar en aquest projecte, fer-te soci de la biblioteca, utilitzar l'espai o proposar alguna activitat... estàs convidat a acudir a l'assemblea de l’Ateneu que es realitza tots els dissabtes a les 14h. o enviar un correu a la següent adreça comentant-nos els teus dubtes, les teues inquietuds, propostes, suggeriments o insults:
ateneulestacio@riseup.net.
També podràs trobar més informació a: ateneulestacio.blogspot.com

Salut
Uns anarquistes al segle XXI

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada